monoseisΠροστατέψετε το σπίτι σας από την υγρασία και το κρύο. Η υγρασία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά σπίτια. Η υγρασία εμφανίζεται στους τοίχους με φούσκωμα, ξεφλούδισμα των σοβάδων και μούχλα. Μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στα δομικά υλικά, ρωγμές στα τοιχία (σε περιπτώσεις πάγου), σπατάλη και προβλήματα υγείας εξαιτίας της εισπνοής βακτηριδίων και σπόρων από μύκητες.
Το σημείο του κτιρίου το οποίο είναι εκτεθειμένο όλη την διάρκεια του χρόνου, σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ήλιος, βροχή, χιόνι κ.ά. είναι η ταράτσα. Σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι ο θερμός αέρας κινείται ανοδικά, με αποτέλεσμα η ζέστη στο σπίτι μας να ανεβαίνει προς τα πάνω κάνοντας τη μόνωση της ταράτσας απαραίτητη για να διατηρηθεί η εσωτερική θερμοκρασία.

Στεγανοποίηση ταράτσας

Η υγρομόνωση γίνεται κυρίως με εξωτερική μόνωση ταράτσας ή του κάτω τμήματος των τοίχων που έρχονται σε επαφή με το έδαφος.

Η μόνωση της ταράτσας από την υγρασία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Οι πιο διαδεδομένοι είναι: 

  • Με έτοιμες μεμβράνες σε ρολό. 
  • Με στεγανωτικές μεμβράνες – ασφαλτόπανα οι οποίες στρώνονται και κολλιούνται είτε εν θερμώ είτε εν ψυχρό. Απαιτούν επιφάνειες εφαρμογής στεγνές. Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα υλικά αμέσως μετά από βροχή. 
  • Χυτές στεγανωτικές μεμβράνες – τσιμεντοειδούς βάσης και πολυουρεθανικής βάσης.

Θερμομόνωση ταράτσας

Με την θερμομόνωση επιτυγχάνουμε την ελαχιστοποίηση της θερμικής ενέργειας που ανταλλάσσει το κτίριο μας με το περιβάλλον. Ο σωστός τρόπος τοποθέτησης της είναι εξωτερικά, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αυτό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να γίνει, όποτε η λύση είναι να τοποθετηθεί εσωτερικά (ανεστραμμένη μόνωση). 

Η θερμομόνωση της ταράτσας μπορεί να γίνει με διάφορα υλικά θερμομονωτικά, τα οποία χαρακτηρίζονται από τον  συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας ( λ ). Όσο πιο χαμηλό είναι το λ τόσο καλύτερο είναι το θερμομονωτικό υλικό. 

Η θερμική απόδοση στα μονωτικά υλικά εξαρτάται και από το πάχος τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το πάχος τόσο μεγαλύτερη θερμική αντίσταση προσφέρουν τα μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται. 

Τα κυριότερα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι: 

  • Εξηλασμένη πολυστερίνη
  • Διογκωμένη πολυστερίνη
  • Θερμομονωτικά πλακίδια
  • Υαλοβάμβακας
  • Ανακλαστικά φύλλα
  • Πετροβάμβακας

Κάνοντας μόνωση εξασφαλίζουμε εξοικονόμηση ενέργειας

Μια πολύ σημαντική εργασία για εξοικονόμηση ενέργειας, είναι η μόνωση της ταράτσας η οποία συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η μεταφορά θερμότητας από και προς το περιβάλλον. Αποτέλεσμα λοιπόν είναι να έχουμε μείωση στα έξοδα για τη θέρμανση αλλά και την ψύξη του χώρου μας, αφού η θερμοκρασία στο εσωτερικό του διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δημιουργούμε αλλά και διατηρούμε λοιπόν συνθήκες θερμικής άνεσης στο σπίτι μας κάνοντας ευχάριστη τη διαμονή μας σε αυτό, αποφεύγοντας την αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι αλλά και το έντονο κρύο το χειμώνα.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για την μόνωση της ταράτσας ;

Η καλύτερη εποχή για να μονώσετε την ταράτσα σας είναι πριν τον χειμώνα,

Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν πρέπει να εκτελούνται τέτοιου είδους εργασίες κατά τη χειμερινή περίοδο για πολλούς και σημαντικούς λόγους. Είναι σίγουρο ότι οι μονώσεις που πραγματοποιούνται με τέτοιες συνθήκες είναι επισφαλείς και θα διαρκέσουν πολύ λιγότερο από τον προσδοκώμενο χρόνο ζωής τους.

Όταν εκτελούνται εργασίες θερμομόνωσης στην ταράτσα τον χειμώνα πρέπει να ξέρουμε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες συμβάλλουν στην συστολή της πλάκας και με την υγρασία ελλοχεύει κίνδυνος εγκλωβισμού της ανάμεσα στην θερμομόνωση και στην πλάκα του μπετό με συνέπεια την περαιτέρω διάβρωση του οπλισμού.

Όπως ξέρουμε οι εργασίες στεγανοποίησης και θερμομόνωσης ταρατσών χρειάζονται συγκεκριμένες θερμοκρασίες και συνθήκες περιβάλλοντος για να εφαρμοστούν.

Το ίδιο ισχύει και για όλα τα θερμομονωτικά και στεγανωτικά υλικά όπως αναφέρονται από τις παραγωγούς εταιρείες.

Θα μπορούσατε να μειώσετε το ξαφνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη μόνωση της ταράτσας σας κατά τον χειμώνα με απλές λύσεις συντήρησης και σε πολλές περιπτώσεις με την τοποθέτηση αεραγωγών που βοηθούν στον απεγκλωβισμό της υγρασίας, έως ότου να εφαρμόσετε σωστά την καινούργια μόνωση μετά την πάροδο του χειμώνα.

Σε ότι αφορά το πρόβλημα της διαφοράς θερμοκρασίας από έλλειψη θερμομόνωσης, προτείνουμε να μην γίνονται θερμομονώσεις ταρατσών κατά την χειμερινή περίοδο.

Ενδεικτική τιμή για μόνωση ταρατσών 9 € τμ

 
 

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Πάρτε μια εξατομικευμένη υπηρεσία με βάση τον προϋπολογισμό και τις απαιτήσεις σας